Kookaburra Munt Geschiedenis

Zoals bij veel vormen van het beleggen in edelmetaal het geval is gaat er een duidelijke geschiedenis aan vooraf. Ook toen de Perth Mint voor het eerst sinds het ontstaan Kookaburra munten ging slaan had dit een duidelijke aanleiding in het feit dat men mee wilde profiteren van de vraag naar beleggingsmunten. Toch heeft de Perth Mint de zaken op een eigen manier aangepakt en dat heeft van deze munt een succes gemaakt.
De aanleiding voor de Kookaburra munt geschiedenis is ruim twintig jaar voor het slaan van de eerste munt ontstaan. Het was de Zuid Afrikaanse overheid die in 1967 de binnenlandse goud industrie een steuntje in de rug wilde geven door het voor iedereen mogelijk te maken om goud te bezitten. De Krugerrand was hiermee geboren en dit bleek een wereldwijd succesvolle beleggingsmunt. Door de boycot van het apartheidsregime in Zuid Afrika was deze in de jaren zeventig en tachtig niet goed beschikbaar. Dat voor het eerst in de geschiedenis Kookaburra munt uitvoeringen geslagen worden had de aanleiding in de reactie van de Canadian Mint op het gat in de markt dat de Krugerrand veroorzaakte. In 1979 kwam de Canadian Mint met de Gold Maple Leaf en dit bleek een succes te zijn. Om ook van dit succes te profiteren werden vanaf 1986 de American Gold and Silver Eagle geslagen en kwam ook de Australian Gold Nugget beschikbaar. De historie Kookaburra munt kwam pas echt op gang toen de Amerikaanse overheid door middel van de Silver Eagle grote voorraden zilver op de markt bracht wat prompt gevolgd werd in 1988 met de Canadian Silver Maple Leaf. Voor de Perth Mint was dit de aanleiding om Kookaburra munt geschiedenis te gaan schrijven en mee te profiteren van de vraag naar zilveren beleggingsmunten.

Daarmee is de Kookaburra munt historie dus eigenlijk een reactie op het succes van andere beleggingsmunten die van zilver geslagen zijn. Dit is niet zo vreemd als u kijkt naar de binnenlandse zilver productie van Australië, als jaren behoord deze tot de top vijf van de wereld en iedere ondersteuning van deze industrie is de moeite waard. De Kookaburra munt geschiedenis hangt dan ook nauw samen met de zilver industrie in Australië en is als rechtstreekse steun bedoeld. Om het voor beleggers aantrekkelijk te maken om juist in munten te gaan beleggen werden bij het Kookaburra munt kopen vier verschillende gewichten aangeboden. De van Australische origine Kookaburra munt was beschikbaar in een uitvoering van 1 ounce, waarin men ook alle andere zilver munten kopen kan en drie andere gewichten. Dit waren de 2 ounce uitvoering, de munt van tien ounce en een Kookaburra van 1 kilo. Dit werd gedaan omdat de geschiedenis Kookaburra munt zou kunnen schrijven volgens de Perth Mint alleen een succes kon zijn als het ook voor grotere beleggers eenvoudiger werd gemaakt om in zilveren munten te beleggen. Door het aanbieden van grotere gewichten hoefde men niet meerdere munten aan te schaffen en te verkopen maar kon men met één exemplaar uit de Kookaburra munt geschiedenis al terecht.

Deze door de Perth Mint gekozen formule bleek een succes te zijn en in de historie Kookaburra munt nemen de grotere gewichten dan ook een prominente plaats in. Hoewel de 1 ounce uitvoering beperkt is in de oplage zullen de grotere exemplaren al naar gelang de vraag daar aanleiding toe geeft ongelimiteerd bijgeslagen worden. Deze manier van werken hield een enorme boost in voor de verkopen van de Perth Mint en was ook de aanleiding om deze formule ook bij het slaan van andere zilver munten toe te passen. In navolging van de Kookaburra munt geschiedenis wordt sinds 1999 de zilver Lunar geslagen in dezelfde gewichten plus een extra munt van een halve ounce. De tweede serie Lunar munten die vanaf 2008 wordt geslagen doet daar zelfs nog een schepje bovenop door een vijf ounce, een halve kilo en een tien kilo exemplaar aan te bieden. De origine Kookaburra munt is ook aanleiding geweest voor het uitbrengen van de zilver Koala, geïntroduceerd in 2007 met een gewicht van 1 ounce waren vanaf 2008 een halve ounce, 1 ounce, tien ounce en 1 kilo Koala munten beschikbaar. Daarmee wordt de Kookaburra munt historie herhaald bij andere modellen die stuk voor stuk successen blijken. Dit komt natuurlijk niet in de laatste plaats vanwege het feit dat beleggers ook graag grotere bedragen in zilver willen beleggen en grotere munten daar een duidelijk voordeel bij bieden. Dat is waarom sinds het ontstaan Kookaburra munten een succes bleken bij beleggers over de hele wereld.