Zilver Munten Kopen

Zilver in munt vorm kopen zal vaak aangeraden worden aan particulieren die in zilver willen beleggen. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop bij aankoop BTW in rekening gebracht wordt. Het mag duidelijk zijn dat dit voordelen op zal leveren ten opzichte van zilverbaren maar u dient nog altijd BTW te betalen.

Het liefst wilt u natuurlijk voor zilveren munten zoals de Kookaburra munt geen BTW betalen. Toch heeft de Nederlandse wetgever vastgesteld dat bij het edelmetaal kopen zilver munten BTW in rekening gebracht dient te worden. Dit is gedaan omdat zilver niet alleen voor het beleggen gebruikt wordt maar ook een hele belangrijke industriële toepassing heeft. Het merendeel van het zilver wordt zelfs voor industriële toepassingen gebruikt en hoewel het BTW vrij aanschaffen van zilver geen consequenties voor bedrijven zal hebben, heeft de Nederlandse overheid bepaald dat er toch BTW in rekening gebracht moet worden. Voor u als belegger betekend dit echter dat zilver kopen een stuk minder interessant wordt in vergelijking tot het kopen van goud. Goud is immers vrijgesteld van BTW omdat het veel minder industriële toepassingen heeft en voornamelijk voor sierraden en beleggen wordt gebruikt. Om het zilver munten kopen echter toch mogelijk te maken voor de particuliere belegger is er onderscheid gemaakt tussen zilverbaren en zilveren munten. Bij de aanschaf van zilverbaren dient daarom BTW betaald te worden over de hoeveelheid zilver, bedrijven vorderen dit terug en hebben daar daarom geen last van. Een zilver munt kopen betekend dat er BTW berekend wordt over de marge die de handelaar op de verkoop maakt waardoor het bedrag aan BTW beperkt blijft maar door particulieren niet terug gevorderd kan worden.

Het aankopen van een zilveren munt zoals een Kookaburra munt als belegging is een belegging in puur zilver. U mag daarom verwachten dat zilver munten kopen u alle voordelen op zal leveren die het beleggen in zilver op zal kunnen leveren. Als het gaat om de mogelijk te behalen winst dan is dat ook zo, het beleggen in zilver kan zeer winstgevend zijn en het hoeft zeker niet onder te doen voor het beleggen in goud. Toch heeft zilver kopen als munt het nadeel dat u als particulier de betaalde BTW niet terug kunt vorderen. Dit betekend dat u de betaalde BTW terug moet verdienen met de winst die u met uw beleggingen gaat maken. Hierbij is het natuurlijk goed dat u voor munten van zilver kopen een veel lager bedrag aan BTW hebt betaald als dat u bij de aanschaf van zilverbaren verschuldigd was geweest, maar het is natuurlijk altijd jammer van uw geld. Als bedrijf zijnde kunt u de voor de marge op de munten betaalde BTW wel terug vorderen maar dan zal al snel blijken dat zilverbaren goedkoper uitvallen. Zilver munten kopen is dus als bedrijf niet interessant tenzij u dit als handelaar doet en u de munten aanschaft om ze door te verkopen. Toch is het niet zo dat bij het edelmetaal kopen zilver munten geen goede optie zijn, het is immers nog steeds een belegging in puur zilver en daar zitten grote voordelen aan.

Deze voordelen zult u moeten zoeken in de mogelijke winsten met het beleggen in zilver. De zilverkoers is net als de goudkoers onderhevig aan veranderingen omdat deze ook vastgesteld wordt op de internationale grondstoffen beurs van New York. Zilver kopen betekend dan ook dat u uw aankopen moet doen op het moment dat de koers laag is en moet verkopen op het moment dat de koers hoger is. Omdat u echter bij het zilver munten kopen BTW moet betalen over de marge die de handelaar u in rekening brengt, zult u de betaalde BTW terug moeten verdienen met uw beleggingen. Gelukkig staat de zilverkoers normaal gesproken in verhouding tot de goudkoers, de laatste jaren is de ontwikkeling van de koers van zilver echter enigszins achtergebleven bij de ontwikkeling van de koers van goud. Het is de verwachting dat deze verhouding weer rechtgetrokken wordt doordat de zilverkoers omhoog zal gaan. In dat geval is het bij een zilver munt kopen dus geen probleem om de betaalde BTW terug te verdienen. Het blijft echter een vorm van beleggen en hoewel niemand u met zekerheid kan voorspellen welke kant het op zal gaan is wel duidelijk dat zilver kopen als munt ondanks de betaalde BTW een waardevaste belegging is. Dit is de reden dat voor veel mensen de verschillen gewichten Kookaburra munt een zeer interessante beleggingsoptie zijn. Munten van zilver kopen zal daarom voor veel mensen ook de verkozen optie blijven.